Financieringen / Hypotheken TummersInvest Service

Hypotheekvormen

In tegenstelling tot de verschillende soorten hypotheken in andere landen (zoals spaar-, beleggings- en aflossingsvrije hypotheken) beperkt Spanje zich tot het verstrekken van hypotheken op annuïteitenbasis.
Dit betekent dat uw maandelijkse betalingen bestaan uit aflossing en deels rente. Aan het einde van de looptijd is dan het volledige hypotheekbedrag afgelost.

In uitzonderlijke gevallen kan een Spaanse bank ook een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek aanvaarden. Dit betekent dat u alleen rente betaalt over het geleende bedrag en dat aan het einde van de hypotheektermijn het oorspronkelijke hypotheekbedrag nog moet worden betaald.
Normaal gesproken wordt deze hypotheek echter alleen gebruikt voor grotere projecten, en dat gebeurt doorgaans ook niet van toepassing op de particuliere woningmarkt.

Hoogte en looptijd van de hypotheek

De looptijd van een Spaanse Hypotheek bedraagt maximaal 25 jaar met uitzonderingsgevallen van 30 jaar waarbij door de hypotheeknemer de maximale leeftijd van 70 jaar niet overschreden mag worden.
Iemand die bijvoorbeeld 50 jaar is zal een hypotheek krijgen met een maximale looptijd van 20 jaar waardoor de maandlasten natuurlijk een stuk hoger kunnen uitvallen.
Deze looptijd kan eventueel verlengd worden door bijvoorbeeld één van de kinderen te laten mee tekenen voor de hypotheek.

De hoogte van de te verstrekken hypotheek is daarnaast afhankelijk van verschillende factoren.

1. Inbreng eigen middelen / maximale hypotheek

Voor niet-residenten bedraagt de maximale hypotheekhoogte 60-70 % van de executiewaarde, waarbij de executiewaarde bepaald wordt door een onafhankelijke taxateur die door de bank wordt aangewezen. Deze executiewaarde kan afwijken van de overeengekomen koopsom, in dit geval wordt altijd de laagste waarde genomen voor de berekening van de maximale hypotheek. De kosten-koper, die in Spanje ca. 12-13% van de koopprijs bedragen, worden nooit meegefinancierd. Indien U als Spaans resident reeds langere tijd permanent in Spanje woonachtig bent kan er een hoger maximum gelden voor de hypotheekverstrekking.

2. Uw inkomen

Om aan de maandelijkse rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen die voortvloeien uit het afsluiten van een Spaanse hypotheek, moet u aantonen dat er maandelijks voldoende inkomen beschikbaar is. Dit inkomen kan afkomstig zijn uit een vast dienstverband, pensioen of zelfstandig ondernemerschap.

Op het gebied van zelfstandig ondernemerschap hebben de banken allerlei eisen en behoeften, bijvoorbeeld het indienen van jaarverslagen die door een accountant zijn gecontroleerd over meerdere jaren.
Niet meer dan 35-40% van het netto inkomen mag worden uitgegeven aan hypotheken en leningen.

Acceptabele bewijzen van inkomstenbronnen zijn onder meer loonstroken, periodieke betalingsoverzichten (inclusief dividenden, pensioenen, lijfrentes en alimentatie) en belastingaangiften. Soms hebben ze ook een verklaring nodig van de accountant of de huisbank waaruit blijkt dat er regelmatig stortingen op de rekening zijn gedaan.

Als u geen bewijs heeft van een regelmatig inkomen, kunt u binnen bepaalde grenzen maximaal 40% van de getaxeerde waarde lenen.

LET OP: Een regelmatig inkomen is zelfs belangrijker dan voldoende eigen middelen.

3. Uw huidige situatie

Van groot belang zijn uw persoonlijke situatie, gezinssituatie, aantal en leeftijd van de kinderen, huidig en toekomstig inkomen, omvang van het vermogen, wensen en verwachtingen ten aanzien van verdere vermogensopbouw, (verwachte/vereiste) onttrekkingen aan het vermogen, uw bestedingspatroon, leeftijd en de overwaarde van uw huidige woning etc.

Houd er rekening mee dat in Spanje de hypotheek verbonden is aan het huis en niet aan de hypotheekhouder. Hypotheekgegevens worden afzonderlijk vermeld in de eigendomsakte.

De kosten voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek

De totale bijkomende kosten voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek bedragen circa 1 – 2% van het leenbedrag en moeten dus berekend worden bovenop de totale koopsom. Deze extra kosten zijn:

- Afsluitingscommissie
- Taxatiekosten
- Kadasterkosten
- Administratiekosten
- Notariskosten
- Belasting

De vereiste documentatie voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek

- Een Spaanse bankrekening
- NIE-nummer

De vereiste documentatie voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek

- Een Spaanse bankrekening
- NIE-nummer

Indien in loondienst:

- Kopieer paspoort
- Loonstroken (minstens 3)
- Laatste belastingaangifte
- Overzicht bankfondsen
- Verklaring van de werkgever
- Bankreferenties


Indien zelfstandig:

- Kopieer paspoort
- Kopie inschrijving KvK
- Laatste belastingaangifte
- Accountsaldo van de afgelopen 2 – 3 jaar
- Bewijs van salaris
- Verklaring van de accountant
- Verklaring van de bank


Indien andere inkomensbronnen:

- Documentatie (bijvoorbeeld belastingaangifte)
- Bankafschriften

Ontdek wat we voor jou kunnen doen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we laten je de meest spectaculaire eigendommen zien en de gepersonaliseerde diensten die we je bieden.

Responsable del tratamiento: Tummers Real Estate SL, Finalidad del tratamiento: Gestión y control de los servicios ofrecidos a través de la página Web de Servicios inmobiliarios, Envío de información a traves de newsletter y otros, Legitimación: Por consentimiento, Destinatarios: No se cederan los datos, salvo para elaborar contabilidad, Derechos de las personas interesadas: Acceder, rectificar y suprimir los datos, solicitar la portabilidad de los mismos, oponerse altratamiento y solicitar la limitación de éste, Procedencia de los datos: El Propio interesado, Información Adicional: Puede consultarse la información adicional y detallada sobre protección de datos Aquí.


TummersInvest informeert u Het meest interessante nieuws over de luxe vastgoedsector aan de Costa Blanca.

Hier krijgt u toegang tot de meest actuele informatie over de markt, de meest exclusieve woningen, de meest innovatieve activiteiten en de meest nuttige tips om uw droom om aan de Costa Blanca te wonen waar te maken met TummersInvest.

Bekijk het laatste nieuws
WhatsApp